داروهای گیاهی

داروهای گیاهی

مقدمه

اختلال مزاج ها بحثی مهم و اساسی در طب اسلامی میباشد. در طب اسلامی بیماریهای مربوط اختلال مزاج را با داروهای گیاهی برطرف و مرتفع میکنند. از نظر طب اسلامی کسی که از مزاج های چهارگانه شناخت کافی داشته باشد و بر آن ها مسلط شود میتواند بسیاری از بیماریهایی که از اختلال مزاج ناشی میشود را درمان کند.

در واقع با تشخیص هر نوع مزاج و کشف راه های غلبه بر آن میتوان بیماری های مرتبط را تشخیص داد. در این گفتار و مقاله راه های تشخیص مزاج های چهارگانه و نحوه تجویز داروهای گیاهی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

به پروسه تجویز و مصرف گیاهان دارویی برای برقراری تعادل بین اخلاط چهارگانه که منجر به بهبودی وضع جسمانی یک شخص شود درمان میگویند و این امر ممکن است در مراتب و مراحل مختلفی به اشکال مختلف انجام شود.

اینک پیش از آنکه بدانیم داروهای گیاهی به چه دلیل تجویز میشوند باید شناختی اجمالی از ” اخلاط چهارگانه ” داشته باشیم :

داروهای گیاهی برای حفظ مزاج چهارگانه

خلط، مایعی است که به گفته پزشکان طب سنتی می‌تواند مزاج، شخصیت و سلامتی هر فرد را کنترل کند. بسیاری از پزشکان دوران باستان، مایعات مختلفی که از بدن خارج می‌شد را بررسی کرده‌اند. آن‌ها با بررسی این مایعات توانسته‌اند به نتایجی درباره مایعات موجود در بدن و نقش آن‌ها در بیماری‌ها دست پیدا کنند.

مزاج های چهار گانه عبارتند از :

بلغم ( سرد و تر میباشد )

صفرا ( گرم و خشک میباشد )

سودا ( سرد و خشک میباشد )

دم ( گرم و تر میباشد )

برای حفظ و تعادل و رفع غلبه هر یک از مزاج های زیر داروهای گیاهی مختلفی تجویز میشود که هر کدام از این دارو مختص برای رفع غلبه یک مزاج است.

مثلا :

بلغم زدا برای رفع مزاج ” بلغم “

صفرابر برای رفع مزاج ” صفرا “

سودابر برای رفع غلبه مزاج ” سودا “

سرد کننده برای رفع غلبه مزاج ” دم “

داروی گیاهی چیست؟

داروی گیاهی چیست؟

داروی گیاهی دارویی است که بدون تغییر در ذات گیاه و اضافه کردن افزودنی های شیمیایی و یا با استفاده از ماشین های صنعتی با جدا سازی حلال و مسهل بدست آید.

البته این که خود گیاهان در اثر واکنش های شیمیایی بوجود می آیند شکی نیست ، که تا اینجا مواد شیمیایی خارج از گیاه به آن افزوده نشده است و مسهل گیاه نیز از در فرایند جداسازی قرار نگرفته است گاه این امر میتواند کاری ساده به سادگی تنفس سلول گیاهای باشد که توسط کاتایزگرهای گیاهی ( کاتالیزور ) انجام میشود که البته در این موارد خاص و استثنا بحثی نیست و این دسته از گیاهان هم گیاهان دارویی محسوب میشوند.

آنزیم ها کاتالیزور های زیستی هستند که سرعت واکنش را تغییر میدهند و در پایان واکنش بدون تغییر باقی میمانند.
معادله شیمیایی تنفس گیاهی
گلوکز+اکسیژن=====>در اثر آنزیم=====>کربن دی اکسید+آب+انرژی
معادله بالا اکسایش کند را نشان میدهد. *

انواع داروهای گیاهی

این دسته از محصولات فروشگاه که خاصیت دارویی دارند در طبقه بندی های مختلف جای مگیرند ( دسته بندی ها را از اینجا مشاهده کنید )

اساس دسته بندی داروهای گیاهی در فروشگاه ما بیماری های افراد بوده که شما مشتریان عزیز بتوانید با جستجوی راه حل برای درمان بیماری خود آن را بیابید.

انواع داروهای گیاهی

گیاهان دارویی در دین اسلام

گرچه یاهان دارویی منشاء طبیعی دارند و در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض کمتری ایجاد می کنند اما متاسفانه این تصور غلط در جامعه رایج شده است که این گیاهان اگر سودی نداشته باشند ضرری نیز ندارند و اقعیت این است که مصرف بی رویه یا غیر علمی برخی از این گیاهان می تواند موجب عوارضن اخواسته و حتی مسمومیت های شدید گردد.

 بنابراین مصرف گیاهان دارویی نیز همانند داروهای شیمیایی باید با آگاهی و پس از اطلاع از ساز و کار عمل آنها باشد.

 تمام گیاهان آفریده و نشانه عظمت خداوند هستند گیاهانی که نام آنها در قرآن آمده است هم از نظر خواص و کاربرد و هم واقیع و رویدادهایی که همراه نام آنها ذکر گردیده اهمیت ویژه ای دارند قرآن یک کتاب انسان ساز است که هدف از نزول آن هدایت بشر به سوی کمال است. لذا گیاهانی که نام آنها به این کلام الهی راه یافته باید از سوی محققان علوم زیستی مورد توجه خاص قرار گیرند.

گیاهان دارویی در دین اسلام

گیاهان دارویی در ادیان پیش از اسلام و در تاریخ ایران

گیاه‌شناسی در ایران قبل از اسلام نیز سابقهٔ طولانی داشت. در اوستا بارها از «اورورو بیشه زو» (گیاه درمانی) ستایش شده‌است و واژهٔ اورورو به معنی گیاه فرشته نگهبان امرتات (امرداد) که خود یکی از امشاسپندان و کمال جاودانگی است در اوستا آمده‌است.

 پزشکان ایرانی از صدها گیاه و رستنیِ درمان‌بخش آگاه بودند و آن‌ها را مقدس می‌شمردند. مقدس‌ترین این گیاهان 30 نوع بود که نمادی از نام روزهای سی‌گانهٔ یک ماه بود.

به‌طور مثال نام روز آذر که نماد گیاهی آن در اوستا «اثرگون» نام دارد و آن نوعی گل همیشه بهار است که دم کردهٔ آن محرک سلسله اعصاب است و برای رفع خستگی استفاده می‌شدند. نام ” دارو ” نیز از ریشه واژه ایرانی «دار» به معنی درخت است و در زبان پهلوی به «داروگ» تغییر شکل یافته و واژه انگلیسی و فرانسه «drug» از همین ریشه فارسی ساخته شد.

داروی های گیاهی به تنهایی کافی نیست!!!

حقیقت محضی که اکثر اوقات آن را نادیده میگیریم این است که : داروهای گیاهی بدون رعایت رژیم غذایی منجر به درمان نخواهد شد و گاها لازم است که پزشک معالج رژیم غذایی مناسب در کنار مصرف داروها برای شما صادر کند.

مقدار کالری موجود در یک غذا در واقع مقدار انرژی ذخیر شده در آن غذا ا‌ست که در آن غذا ذخیره شده است. بدن شما کالری‌های دریافتی از غذا را صرف راه رفتن، فکر کردن، نفس کشیدن و دیگر فعالیت‌های مهم می‌کند. یک فرد معمولی برای تثبیت وزن خود روزانه حدودا به 2000 کالری نیاز دارد

غیر از اینکه کالری در غذا وجود دارد ، اما ماهیت آن را مشخص نمیکند که تشخیص ماهیت غذا با مزاج شناسان در طب سنتی/ اسلامی میباشد.

جمع بندی :

همانطور که در بالا گفته شد نکته مهمی که اکثر افراد هنگام مصرف داروهای گیاهی در نظر نمی گیرند این است که

مصرف داروهای گیاهی حتی اگر از بهترین نوع آن گیاه باشد هنوز هم دارو تلقی میشود و مصرف بی رویه آن خطرناک میباشد.

بنابراین افرادی که قصد تهیه محصولات گیاهی را دارند قدم اول را درست برداشته اند. اما پیش از تهیه و استفاده باید با پزشک معالج و یا پزشک طب اسلامی / سنتی درباره مصرف آن مشورت لازم را نمایند.

کلیدواژه ها: درمان مزاج با گیاهان دارویی ، خرید داروهای گیاهی ، داروی گیاهی چیست؟

احمدی