هوس غذایی

علت و دلایل هوس غذایی

هوس غذایی میل شدید به یک غذای خاص است. این میل می تواند غیر قابل کنترل باشد و فرد احساس کند تا زمانی که غذایی را که هوس کرده است نخورد، نمی تواند گرسنگی خود را برطرف کند. جالب است بدانید که تقریبا تمامی افراد این حس را تجربه کرده اند. اغلب هوس ها برای غذاهای پرچرب و شیرین هستند. این هوس ها معمولا گذرا هستند، اما اگر دائما هوس می کنید، می توانید نشان دهنده کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن باشد.

علت هوس غذایی چیست؟

گاهی هوس یک غذای خاص به دلیل بو کردن و یا دیدن تصویر غذا رخ می دهد. به طور مثال ممکن است شما با دیدن تبلیغات شکلات احساس کنید که باید شکلات بخورید. مطالعات نشان داده اند مناطق مغزی که مسئول حافظه، لذت و پاداش هستند در پیدایش این هوس ها نقش دارند. عدم تعادل هورمونی مانند لپتین و سروتونین می تواند منجر به بروز این هوس ها شود. هوس ها مراکز اشتهای مغز را درگیر می کنند و همین امر سبب می شود حتی اگر فرد سیر است احساس کند که می تواند غذای خاصی را بخورد.

عواملی گوناگونی سبب بروز این هوس ها می شوند و یکی از دلایل عمده آن برهم خوردن تعادل هورمون هاست. به طور مثال زنان در دوران قاعدگی غذاهایی را هوس می کنند که ممکن است در طول ماه اشتیاقی به خوردن آنها نداشته باشند. بارداری نیز از شرایطی است که زنان هوس های زیادی را تجربه می کنند. کمبود مواد مغذی یکی دیگر از دلایل بروز این هوس ها به شمار می روند.

دو نوع هوس غذایی وجود دارند: انتخابی و غیر انتخابی. هوسهای انتخابی  هوس خوردن غذاهای خاص هستند، مانند شکلات تخته ای مورد علاقه، یک برگر خاص از رستوران مورد علاقه  یا یک کیسه چیپس سیب زمینی با طعم خاص. هوس غیر انتخابی تمایل به خوردن هر چیزی است. این هوس ممکن است در نتیجه گرسنگی واقعی و احساس گرسنگی باشد. به طور مثال تصور کنید صبحانه نخورده اید و در هنگام ناهار در حالی که بسیار گرسنه هستید هوس پیتزا می کنید. این هوس به دلیل گرسنگی در شما به وجود آمده است نه دلایل دیگر!

هوس غذایی ناشی از کمبود ویتامین ها و مواد معدنی

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، هوس می تواند نشان دهنده کمبود ماده مغذی در بدن باشد. شناخت این هوس ها به شما کمک می کند تا هر چه سریعتر برای درمان و تامین نیاز بدن به آن ماده مغذی اقدام نمایید. این هوس ها به شرح زیرند:

  1. میل به شکلات: کمبود منیزیم و نشان دهنده سطوح بالای اضطراب و افسردگی باشد.
  2. میل به دونات و شیرینی: نشان دهنده خستگی بیش از حد بدن
  3. میل به پنیر: کمبود ویتامین آ و ویتامین د
  4. میل به چیپس: کمبود کربوهیدرات ها و چربی های سالم به ویژه امگا 3
  5. میل به یخ: کمبود شدید آهن در بدن
هوس غذایی

چگونه می توان هوس غذایی را کاهش دارد؟

روش های مختلفی برای کاهش میل به غذای ناخواسته وجود دارد. برای اینکار، افراد می توانند تکنیک های را که در ادامه مطرح می شوند امتحان کنند.

سطح استرس را کاهش دهید!

استرس می تواند بر مسائل مربوط به سلامتی اثر بگذارد و اشتیاق خوردن برخی از غذاها را افزایش دهد. مطالعه ای معتبر در سال 2015 نشان میداد که استرس مزمن اشتها را افزایش می دهد. زیرا افزایش هورمون کورتیزول در بدن میل به خوردن غذا، به ویژه غذاهای شیرین را بالا می برد.

آب زیادی بنوشید!

گرسنگی و تشنگی از جمله مواردی هستند که می توانند احساسات مشابهی را در افراد ایجاد کنند. بدن انسان در بسیاری از شرایط تشنگی را با گرسنگی اشتباه می گیرد و برخی از هوس ها را به وجود می آورد. به همین دلیل کارشناسان توصیه می کنند برای جلوگیری از بروز هوس غذایی آب زیادی بنوشید.

به اندازه کافی استراحت کنید!

مطالعه ای معتبر در سال 2013 نشان می دهد که عدم خواب کافی باعث بر هم خوردن نظم و تعادل هورمون ها در بدن می شود و این امر تمایل به خوردن غذا را افزایش می دهد.  کسانی که استراحت کافی ندارند معمولا غذاهای زیادی را هوس می کنند. خواب کافی می تواند بدن را به حالت تعادل بازگرداند.

پروتئین کافی بخورید!

اگر به بدن شما پروتئین کافی برسد، میزان هوس غذایی کاهش پیدا می کند. پروتئین سبب می شود که مدت طولانی احساس سیری داشته باشید و این موضوع بر کاهش اشتها تاثیر گذار است. مطالعه ای در سال 2020 نشان می داد مصرف پروتئین هورمون گرلین، هورمون مرتبط با اشتها را کنترل می کند و هوس های غذایی را از بین می برد.

گرسنه نمانید!

گرسنگی یکی از عوامل مهم بروز هوس غذایی به شمار می رود. به همین دلیل حفظ الگوی غذایی منظم اهمیت بسیار زیادی دارد.

سوالات پرتکرار

در این قسمت تلاش می کنیم تا به سوالات پرتکرار در مورد هوس غذایی پاسخ دهیم.

هوس بستنی نشانه چیست؟

هوس بستنی می تواند نشانه کاهش کلسیم در بدن باشد. در این شرایط می توانید پس از مشورت با پزشک استفاده از مکمل های کلسیم را آغاز کنید.

هوس فلفل نشانه چیست؟

وقتی بدن درد زیادی دارد به فلفل تمایل دارد. فلفل به طور طبیعی باعث ترشح اندورفین در بدن می شود و درد را به طور موقت از بین می برد.

علت هوس بادام زمینی

کمبود ویتامین ایی در بدن می تواند علت تمایل بدن به مصرف بادام زمینی و آجیل باشد.

علت هوس شوری

فشار خون پایین می تواند یکی از دلایل اصلی هوس غذاهای شور باشد.

علت هوس پیاز

پیاز منبع غنی از سولفور یا گوگرد است. وقتی شما هوس پیاز می کنید نشان دهنده این است که کبد در حال از بین بردن سموم است و به گوگرد یا سولفور نیاز دارد.

علت هوس غذای چرب

علت هوس غذای چرب می تواند کمبود آهن باشد.

احمدی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *